Eğer saçımızı iyi kurutmaz ve uzun süre sıkıca bağlayıp, diplerinin nemli kalmasına izin verirsek, Saç Nezlesi Nedir sorunu ile karşılaşabiliriz. Bu problem, daha çok kadınlarda görülür ve tedavi edilmediği zaman saç dökülmelerine neden olur. Kadınlarda görülmesinin sebebi genel olarak uzun ve gür saçların bu probleme yatkın olmasıdır. Çünkü bu tip saçları kurutmak zordur ve ne kadar kurutulsa da nemli kalabilirler.
Saç nezlesi, deride kaşıntı, yanma ve iğne batması gibi bir his veren deri hastalıklarındadır. Saç derisinin uzun süre havasız kalması sonucunda karşılaşılmaktadır. Erkeklerin bu problemle karşılaşma olasılıklara kadınlara kıyasla 3 kat daha azdır. Prenses veya Rapunzel hastalığı gibi isimlerle de anılmaktadır.
Saç dökülmesi sorunu ile bir doktora başvuran kişilerin yüzde 34’ünde saç nezlesi ile karşılaşılmaktadır.
Saç Nezlesi Nedir?
Saçlara ve saç köklerine gereken özenin verilmemesi sonucunda ortaya çıkan ve saçların büyük ölçüde kaybedilmesi gibi durumlarla sonuçlanabilen bir durumdur. Saç dökülmesine sebep olan faktörlerden daha önce bahsetmiştik. Saçlarına birçok işlem yaptıran kadınların saç nezlesi olma ihtimalleri erkeklere göre daha fazladır.
Saçların uzun olması, yıkanmanın ardından kurutulmaması ve saçların sıkıca toplanması gibi faktörler saç nezlesini tetikleyen durumlar arasındadır. Kadınların sık kullandıkları saç bakım ürünlerinin saç diplerine fazla gelmesi de, saç diplerinin deforme olmasına ve saç nezlesi olunmasına neden olmaktadır.
En çok kadınların şikâyet ettiği ve saç derisini yakından ilgilendiren bir problemdir. Saç bakımının yeterince yapılmış olmasına karşın bazı ihmaller sonucunda saç nezlesine yakalanmak olasıdır. Saç derisinde sürekli kaşıntı ve yanma hissi ile başlayan, tedavi edilmediğinde saç dökülmesine kadar sonuçlar doğurabilen bir sorundur. Evde genellikle saçlarını topuz yapan kadınların çok sıkı bir şekilde bağlamaları, saç nezlesinin başlıca sebepleri arasındadır.
Bu şekilde saçlar bağlandığı sürede saç köklerinin hava alması engellendiği için, beslenemeyen saç ve saç kökleri saç nezlesi belirtileri göstermeye başlar. Saç nezlesi olarak tanımlanan bu durumda, saçların çok sıkı bağlanması sonucunda saçların doğal yapısının bozulması ve saç köklerinin yıpranması söz konusudur. Saç nezlesi kulağa ironik bir durum gibi gelse de, dikkat edilmediğinde nasıl nezle oluyorsak, saçların ıslak bir şekilde kalması sonucunda soğuğa ve rüzgara maruz kalması da saçların nezle olmasına neden olmaktadır.
Nedenleri Nelerdir?
Sürekli işlem gören saçların zamanla yıpranması ve dökülmesi olası sonuçlar arasındadır. Ancak bu yıpranmadan saç diplerinin de nasibini alması, saç nezlesi gibi durumlarla karşılaşılmaya neden olmaktadır. Bu noktada saç nezlesi, saçlarını yıkadıktan sonra kurutmayan, saçlarını çok sıkı bağlayan, jöle ve şekillendirici gibi ürünleri saç diplerine doğru süren kişiler, saç nezlesi olmak için risk grubu içinde yer almaktadırlar.
Saç köklerinin canlı dokulardan oluşmasından dolayı soğuktan, aşırı sıcaktan ve zararlı kimyasallardan zarar görebilen yapılardır. Güçlü olan saç kökleri bu tür nedenlerden çok fazla etkilenmese de, zayıf saç köklerine sahip olanlar için bu tür hatalar oldukça risklidir.
başlıca nedeni
Saçın uzun süre sıkıca toplanması şeklinde yorumlanmaktadır. Yukarıdan aşağıya doğru sıkı bir şekilde tutturulan saç, köklerinin ve derinin hava almasını zorlaştırır. Derinin de çekilmesine sebep olarak, saç köklerini zorlar. Bunun sonucunda da kopmaya ve dökülmelere neden olur.
Saç nezlesinin bir diğer nedeni ise uzun saçların yıkandıktan sonra iyice kurutulmamasıdır. Soğuk havalarda ve rüzgarda zarar görme riski artan saç kökleri ıslak bırakıldığı zaman gücünü kaybeder. Kaşıntıya ve dökülmelere neden olur.
Çok sık yaptırılan fön gibi uygulamalar, saç şekillendiricilerin aşırı dozda ve çok sık kullanılması da saç nezlesini tetikleyen faktörler arasında geçmektedir. Sıcak fönün, saç derisini tahriş etmesine ve kozmetik ürünlerle derinin soğuk kalmasına neden olduğu bilinmektedir. Aynı şekilde saçların bazı boyalara alerjik tepkiler vermesi de saç nezlesi ile ilişkilendirilir.
Düzensiz beslenme alışkanlıkları, vitamin ve protein eksiklikleri de saçı doğrudan etkilemektedir. Özellikle D vitamini eksikliğinde saçların gücünü kaybettiği ve saç nezlesini tetiklediği bilinmektedir. Aynı zamanda doğum kontrol hapı kullanan kadınlarda da meydana gelebileceği, hapın bırakılması ile ağrıların sonlandığı görülmüştür. Doğrudan bir ilişki kurulamasa bile ;
- depresyon,
- stres,
- obsesif kompülsif bozukluk
- endişe
gibi psikosomatik nedenlerin de saç nezlesine neden olabileceği görüşleri öne sürülmektedir.
Belirtileri Nelerdir?
Saç nezlesinden şüphelenmek için ortaya çıkan en önemli belirti; saç köklerindeki yanma ve kaşıntı hissidir. Saç nezlesi ihtimali göz önünde bulundurulmadığında ilerleyen saç nezlesi, saç diplerinde ciddi yaralara neden olabilmektedir. Tıp dalında bu durum herhangi bir hastalık adı olarak belirlenmediği için etkili bir tedavi yöntemi de henüz geliştirilmemiştir.
Saç nezlesinin açıklaması iki farklı teoriye göre yapılmaktadır. Bunlardan birincisi, saç derisindeki kıl foliküllerini beynin sinir sistemine bağlayan sinirler, folikül üzerinde kıl kalmayınca beyne acı mesajı gönderir. Bu durum fantom ekstremite ağrısındaki gibi gerçekleşmektedir. Yani vücuttan kesilen veya olmayan bir organda hissedilen ağrıya benzer şekildedir.
Diğer bir teoride ise bu hastalığa yakalanan insanların saç derileri aşırı hassas sinirlere sahiptir. Uzun saçlar sıkıca ve uzun süre boyunca toplu kaldığı zaman bu hassasiyet yükselir. Saç kökleriyle derisinin yeterli miktarda hava alamaması adına da at kuyruğu sendromu da denen bir problem oluşmaktadır. Yapılan araştırmalar, bu problemin saç kaybı ile yakından ilişkili olduğu sonucunu vermektedir. Buna karşın hangisinin bir diğerine neden olduğu konusunda bir kesinlik bulunamamıştır.
Korunma Yolları Nelerdir?
Saçlarının güzel ve hoş görünmesi için gereken özeni gösteren kadınların, sağlığı için de göstermeleri gerekir. Bakım uğruna birçok işlemden geçen saç köklerinin bu duruma dayanıklı olmaları çoğu kez mümkün olamayabiliyor. Bu nedenle saçların ıslak kalmasından ve saç köklerini yıpratan işlemlerden olabildiğince kaçınmak gerekir.
Saç nezlesinden korunmak için öncelikle beslenmeye dikkat edilmesi gerekiyor. Yumurta, süt, balık ve et gibi protein ile vitamin bakımından zengin besinlerin tüketilmesi, saçı beslediği için güçlenmesini sağlayacaktır. Buna ek olarak sert ve hızlı diyetlerden de kaçınılması gerekmektedir. Her ne kadar zor olsa bile stresten uzak durulması gerekmektedir. Aşırı fazla kozmetik ürünü kullanılmaması, saçın bakımının mümkün oldukça organik ürünlerle yapılması gerekmektedir.
Çok sıcak veya çok soğuk duş alınmaması da korunma yöntemleri arasında yer almaktadır. Saç derisi için en ideal suyun ılık olduğu bilinmektedir. Saç kurutulduktan sonra mutlaka havlu ile suyu alınmalıdır. Kurutma aşamasında ise çok yüksek ısıda olmamak şartıyla kurutulmalıdır. Diğer bir öneri ise duş aldıktan sonra 2 – 3 saat dışarı çıkılmamasıdır. Özellikle soğuk havalarda buna dikkat etmek gerekiyor.
Tedavisi Nedir?
Saç nezlesi teşhisi konan kişiler için doktorların uygulayabileceği herhangi bir tedavi yöntemi bulunamamaktadır. Sebeplerin ortadan kaldırılması ile saç nezlesinin tedavisi basit anlamda gerçekleştirilebilir. Herhangi bir sebep yokken sürekli kendini gösterdiği durumlarda doktora görünmelidir. Aksi halde saçların ciddi boyutta dökülmesi ve saç köklerinin aşırı deformasyona uğraması söz konusu olabilir.
Yakalanma ihtimalini en aza düşürmek için;
- Banyodan sonra saçların özenle kurutulması
- banyodan hemen sonra dışarı çıkılmaması gerekir.
- Saç diplerini çok gerecek saç modelleri ise saç nezlesi olmak istemeyen kadınların kaçınmaları gereken modellerdir.
Saç nezlesinin tam olarak belli bir tedavisi bulunmamaktadır. Genellikle saç nezlesine neden olan sorunların tespit edilerek, önce onların çözüme kavuşturulması gerekmektedir. Kişiden kişiye farklılık gösterecek olan nedenler, tedavi yönteminin de değişiklik göstermesine neden olmaktadır. Saç Nezlesi Nedir
Eğer saç nezlesi gibi bir problem yaşıyorsanız mutlaka bir uzmana danışmalısınız. Uzmanlık alanı dermatoloji olan bir doktora başvurarak sorunun ne olduğu konusunda bilgi alabilirsiniz. Kişiden kişiye farklılık gösteren bir rahatsızlık olması nedeniyle farklı tedavi yöntemleri uygulandığını unutmamalısınız.