Siemens NX 10 Cam Yapma

Unigraphics NX ile Cam kısmına geçmeden önce işlenecek parça ve kütük (tezgaha bağlanacak parça) hazır olmalı veya daha sonradan tekrar Start Modelling kısmına geçerek çizilmelidir. Ama tavsiye edilen Cam uygulamasına geçmeden önce kütük parçanın çizilmesidir. Daha sonra yapılan işlemleri aşağıdaki gibi özetleyebiliriz:

 

  • – Start Manufacturing menüsünden Cam e geçiş yapılır (Ya da Ctrl + Alt + M).
  • Karşımıza gelen Manufacturing Environment menüsünde üst kısımda Cam General – alt kısımda Mill Contour işaretlenir OK butonuna basılır.
  • Ekranın sağ tarafında yer alan Operation Navigator penceresine bir kere basılıp sola doğru açılması sağlanır. Bu açılan menünün sag üst kısmında raptiye şeklindeki ikona basılır ve bu menünün sürekli ekranda kalması sağlanır.
  • – Operation Navigator penceresinde beyaz olan bölgede mouse un sağ tuşunda Geometry View seçilir. Karşımıza gelen menüde MCS_MILL çift tıklanır ve Mill Orient – Specify MCS – CSYS Dialog seçilerek Reference kısmı Absolute den WCS e getirilir ve 2 kere OK Ardından MCS_MILL in yanındaki + ya basılıp, hemen altında çıkan WORKPIECE çift tıklanır ve buradan da iş parçası (Specify Part) ve kütük malzeme (Specify Blank) seçilir.
  • Eksen çakıştırma ve workpiece tanımlaması yapıldıktan sonra Manufacturing Create

ikonundan yapmak istediğimiz operasyonu (Cavity_Mill – Kaba Operasyonlar, Rest   Milling

– Kabadan kalan talaşın, daha küçük takım kullanarak alındığı operasyon, Z_Level – Duvar Finishleri, Area_Milling – Finish Operasyonları, Flow_Cut – Kalan Talaşı Aldırma vs. gibi) seçilir. Alt kısımda yer alan

Program – NC Program

Use Geometry – Bu kısım MCS_MILL kısmından WORKPIECE e getirilmeli. Bu işlem yapıldığında operasyon içerisinde Part Geometry ve Blank Geometry seçmeye gerek kalmaz.

Use Tool – None (Daha önce herhangi bir takım tanımlanmadığı için takımı  operasyon içerisinden seçebiliriz.)

Use Method – İleride kaba, yarı finish ve finish operasyonlarını tek seferde görmek için kullanılır. Bu kısım Method kısmından hangi operasyon yapılacak ise o operasyon şekline getirilmelidir.  MILL_ROUGH  –  Kaba  (Finishe  bırakılan  pay  otomatik  olarak  1   mm.),

MILL_SEMI_FINISH – Yarı Finish (Finishe bırakılan pay otomatik olarak 0.25 mm.), MILL_FINISH (Finishe bırakılan pay otomatik olarak 0 mm.) olarak ayarlanacaktır. Bu değerleri operasyon içerisinden daha sonra değiştirme şansımız da vardır.

Name – Bu kısımda da operasyona bir isim verebiliriz. Mesela kullanılan takımın çapı 20mm. ve uç radyusu 0.8 mm. olan birinci kaba operasyon için K1D20R08 (Birinci Kaba Operasyon için kullanılan, çapı 20mm. ve uç radyusu 0.8 mm. olan freze çakısını temsil eder) ismi verilebilir. Vereceğimiz program adının rakam ile değil harf ile başlamasına dikkat edilmelidir.

  • Sol alttaki OK tuşuna basılarak Operasyon penceresinin karşımıza gelmesi sağlanır.

Operasyon penceresine geçildikten sonra, en çok değiştirilen kısımlar aşağıda belirtilmiştir.

Tool menüsünden takım seçildikten sonra, Cut Pattern den işleme şekli , Stepover dan yan kayma miktarı, Global Depth Per Cut kısmından Z deki paso miktarları, Non Cutting Moves menüsünün altındaki Transfer/Rapid – Between Regions ve Within Regions – Clearance Tool Axis e getirilmeli, Cutting Parameters menüsünden kesme ile ilgili parametre ayarları yapılmalı, Feeds and Speeds kısmından Spindle (devir) ve Feed Rate (ilerleme) değerleri verilip operasyon menüsünün sol altında, OK tuşunun hemen üzerinde bulunan Generate tuşuna basılarak takım yolunun hesaplanması sağlanır. Her kademe için hesaplama yapılıp karşımıza gelen menüde her seferinde OK lemek suretiyle en alt kademeye kadar operasyon görülebilir. Eğer tek seferde bütün hesaplamayı yaptırıp operasyonu bitirmek istiyorsak Generate tuşuna basmadan önce bu tuşun hemen üzerinde bulunan Options – Edit display seçilip, Path Generation da sadece Suppress Path Display işaretlenmelidir. OK e basınca tekrar operasyon sayfasına dönülmüş olur. Bu pozisyondayken Generate tuşuna basıldığında hesaplama işlemi başlayacak ve bize takım yolu gösterilmeyecektir. Böylece bilgisayarımızın ekran kartını çok fazla yormamış oluruz. Sonra Generate tuşunun iki yanındaki Verify kısmı ile de takım simülasyonu 3 boyutlu olarak yapılır. Bu işlemler tamamlandıktan sonra sol altta bulunan OK tuşuna basılır. Böylece hazırlanan operasyonun ekranın sağ kısmındaki Operation Navigator penceresinde yer alması sağlanmış olur. Daha sonra CNC tezgahta işlenecek olan operasyonun üzerinde mouse un sağ tuşu ile tıklanır ve Post Process işleminden geçirilerek NC kodlarına dönüştürülür ve CNC tezgaha gönderilir.


Göz Atın!

Autocad Alan Hesaplama Nasıl Yapılır

Autocad Alan Hesaplama Nasıl Yapılır?

Autocad Alan Hesaplama Nasıl Yapılır? Autocad alan hesaplama çok kısa bilgi olmasına karşın, ince dokunuşlar …

One comment

  1. lock

    teşekkürler

    NX10 CAM TANIMLAMA YARDIMCI OLURMUSUNUZ.

    SOLİDWORKS,SOLİDCAM SON VERSİYONLARI VAR MI.

    TEŞEKKÜRLER ŞİMDİDEN

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir