Aerodinamik tasarımı ile Su-35, burun dişlisi gergisiyle geri çekilebilir üç tekerlekli bisiklet dişlisini içeren iki motorlu yüksek kanatlı bir uçaktır. Su-35, her biri 14.500 kgf bir afterburner itiş gücüne sahip iki adet AL-41F1S turbojet motorla donatılmıştır. Uçak 21.95 metre uzunluğunda, 14.75 metre kanat açıklığı ve 5.92 metre yüksekliğindedir.

Savaş uçağı 34.500 kg maksimum kalkış ağırlığına, maksimum 2.500 km / s hıza (2.35 Mach), harici yakıt tankları olmadan maksimum 3.600 km menzile ve harici yakıt tanklarıyla 4.500 km’ye sahiptir. Savaş uçağı 18.000 metre servis tavanına sahiptir. Savaşçının radarı hedefleri 400 km’ye kadar tespit edebilir ve bir seferde 30 hava hedefini takip edebilir. Mürettebat bir pilottan oluşur.

Savaş uçağı üreticisinin verdiği hizmet ömrü 6.000 saat veya 30 yıl ve motor çalışma süresi 4.000 saattir.

Airframe ve Motorlar

Flanker uçağı ailesinde, süper aerodinamik mekanizmalarla imkansız olan kontrollü manevralar gerçekleştirecek şekilde tasarlanmıştır. Su-35’de, bu kısmen, itme-vektörel motorların kullanılmasıyla elde edilir: Satürn AL-41F1S turbofanlarının nozılları, uçağın yuvarlanma ve yuvarlanmada yardımcı olması için bağımsız olarak uçuşta farklı yönlere işaret edebilir. Sadece bir operasyonel Batı savaşçısı olan F-22 Raptor benzer teknolojiye sahiptir.

Bu aynı zamanda Su-35’in çok yüksek saldırı açılarına ulaşmasına da olanak sağlar – başka bir deyişle, uçak bir başka yöne bakarken, düzlemsel bir yönde hareket edebilir. Yüksek bir saldırı açısı, uçağın kaçan bir hedef üzerinde silahlarını daha kolay yönlendirilmesini ve sıkı manevralar gerçekleştirmesini sağlar.

Bu tür manevralar, füzeleri ya da yakın mesafelerde it dalaşı yapmak için yararlı olabilir. Su-35, genişletilmiş yakıt kapasitesine sahip olup, iç yakıtta 2,200 mil veya iki harici yakıt deposuyla 2,800 mil uçuş yapabilmektedir. Daha hafif titanyum gövde ve motorların her ikisi de altı bin ve 4.500 uçuş saatinde öncekilere göre daha uzun ömre sahiptir. (Karşılaştırma için, F-22 ve F-35, sekiz bin saatte derecelendirilmiştir).

silâhlar

Su-35’in on iki ila on dört silah boşluğu vardır, bu da F-15C ve F-22 üzerindeki sekiz sabit noktaya veya F-35 üzerindeki dahili olarak toplanmış dört füze ile karşılaştırıldığında mükemmel bir yük sağlar.

Su-35, uzun menzilde, 120 milden fazla menzile sahip olduğu iddia edilen K-77M radar güdümlü füzeleri (NATO tarafından AA-12 Toplayıcı olarak bilinir) kullanabilir.

Kısa menzilli nişanlarda, R-74 (NATO atama: AA-11 Archer) kızıl ötesi güdümlü füze, “off boresight” ı hedefleyebilir. Kask takılı optik görüşe bakarak, pilot bir düşman uçağını hedefleyebilir. Uçağının işaret edildiği yerden altmış derece yukarı çıkabilir. R-74, yirmi beş milden fazla bir aralığa sahiptir ve ayrıca itme-vektörleme teknolojisini kullanır.

Orta menzilli R-27 füzesi ve ekstra uzun menzilli R-37 (AWAC, EW ve tanker uçaklarına karşı kullanılan AA-13 Ok) Su-35’in havadan havaya füze seçimini tamamlamaktadır.

Buna ek olarak, Su-35, dürtme veya it dalaşı için 150 mermi ile otuz milimetre top ile silahlandırılmıştır.

Sensörler ve Aviyonik

Su-35’in önceki modellere göre en önemli gelişmeleri donanımdadır. Radar dalgalarını bozmak ve düşman füzeleri yanlış yönlendirmek için tasarlanmış güçlü bir L175M Khibiny elektronik karşı önlem sistemi ile donatılmıştır. Bu, Flanker-E’yi hedef alma ve vurma girişimlerini önemli ölçüde bozabilir.

Su-35’in IRBIS-E pasif elektronik olarak taranan dizi (PESA) radarı, gizli uçaklara karşı daha iyi performans sunmayı ümit ediyor. Üç metreden 250 mil uzağa kadar olan Radar kesiti ile otuz hava hedefini takip edebileceği ve elli mil uzaklığındaki 0.1 metreden küçük kesitler ile hedef alınabileceği iddia ediliyor. Bununla birlikte, PESA radarlarının, şimdi Batı savaşçıları tarafından kullanılan Aktif Elektronik Taranan Array (AESA) radarlarından daha kolay algılanması ve sıkışması daha kolaydır. IRBIS ayrıca, PGM’ler için zamanda en fazla dört yüzey hedefini belirleyebilen bir hava-toprak moduna sahiptir.

Radarın desteklenmesi, bir elli kilometre menzile sahip olduğu söylenen bir Infra-Red Search and Track (IRST) sistemi içeren bir OLS-35 hedefleme sistemidir – potansiyel olarak gizli savaşçılar için önemli bir tehdittir.
Daha fazla sıradan ama hayati sistemler – pilot çok fonksiyonlu ekranlar ve uçtan uca aviyonikler gibi – önemli ölçüde güncellendi.

Operasyonel Birimler ve Gelecekteki Müşteriler

Şu anda, Rus Hava Kuvvetlerinde sadece kırk sekiz Su-35 vardır. Rus Su-24’ün bir Türk F-16 tarafından vurulmasından sonra bu Ocak ayında Suriye’ye dört Su-35 dağıtıldı. Havadan havaya füzelere sahip olan Su-35’ler, Rusların saldırıya uğradığında bir hava tehdidi oluşturabilecekleri bir mesaj göndermeyi amaçlıyor.

Çin, yirmi dört Su-35’i 2 milyar dolarlık bir maliyetle sipariş etti, ancak daha fazla satın alma olasılığı düşüktür.
Su-35’i özellikle Hindistan ve Brezilya’ya pazarlamaya yönelik girişimler çoğunlukla kurmuştur.

Mısır, Venezuela ve Vietnam da potansiyel müşterileridir.

Su-35 için maliyet tahminleri 40 milyon ile 65 milyon dolar arasında değişiyor; Bununla birlikte, ihracat sözleşmeleri birim başına 80 milyon doların üzerinde seyretmiştir.

Beşinci Nesil’e Karşı

Su-35, en iyi Batı dördüncü kuşak savaşçılarına en azından eşittir . Büyük soru, F-22 veya F-35 gibi beşinci nesil bir gizli düzleme karşı ne kadar iyi performans gösterebilir?

Su-35’in manevra kabiliyeti onu eşsiz bir manevracı yapar. Ancak, yeni nesil füzeleri (R-77s, Meteors, AIM-120s) kullanan gelecekteki hava saldırıları, büyük aralıklarla potansiyel olarak gerçekleşebilirken, kısa mesafeli dövüşler bile, AIM-9X ve R-74 gibi tüm yönlere sahip füzeleri kapsayabilir. Bu füzelerde uçağı hedef almaya gerek yoktur. Bununla birlikte, Su-35’in hızı (bir füze hızına katkıda bulunan) ve büyük yük taşıma yetenekleri, ötesindeki görsel-ötesi savaşta kendini tutabileceği anlamına gelir. Bu arada, Flanker-E’nin çevikliği ve elektronik karşı önlemleri, rakip füzelerden kaçmasına yardımcı olabilir.

Menşei ülke: Rusya
Giriş servis: 2012
mürettebat: 1 erkek

Boyutlar ve ağırlık

uzunluk: 21,9 m
Kanat açıklığı: 15,3 m
Yükseklik: 5,9 m
Ağırlık (boş): 18,4 t
Ağırlık (maksimum kalkış): 34,5 t

Motorlar ve performans

Motorlar: 2 x Satürn 117S (AL-41F1S)
Çekiş (kuru / ile afterburning): 2 x 86,3 / 142 kN
Azami hız: 2 390 km / s
Servis tavanı: 18 km
menzil: 3 600 km
Feribot aralığı: 4 500 km

silâhlanma

top: 150 mermi mühimmat ile 1 x 30 mm top
füzeler: R-27ER, E-27ET, R-73, Kh-29T, Kh-31P, Kh-59M, Kh-35U
Bombaları: çeşitli serbest düşme bombaları

Kaynakça:
History CH.

Aykut Sarıtaş