Maydanozgiller familyasına ait olan tavşancıl otu, yararları olduğu kadar zararları da olan bir bitkidir. Bu nedenle insan sağlığına çok faydaları olsa da, dikkatli kullanılması gereken bitkidir. Öğrek, inek yabani havuç ve kamşam isimleri ile de tanınan bitki, yaklaşık 2 metreyi bulan bir boya erişmektedir. Ancak 14 metreye kadar uzayan türleri de mevcuttur. Otsu bir yapıda olması nedeniyle keskin bir kokuya sahiptir. Gövdesi yuvarlak olup, oluklu bir şekildedir.
Ayrıca yaprakları dalların dibinde yer almaktadır. Beyaz renkli çiçekleri ile şemsiyeye benzetilebilecek tavşancıl otu, Nisan ve Mayıs aylarında çiçeklenmeye başlar. Genel olarak nemli topraklarda yetişmeye elverişlidir. Bağışıklık sistemini güçlendirme, sindirim sistemini düzenleme ve adet düzensizliğini giderme gibi faydaları bulunmaktadır.
Rezene Nedir? Nasıl Kullanılır? Faydaları ve Yan Etkileri Nelerdir?
Geçtiğimiz günlerde İngiltere’de 5 çocuğun bilinçsiz şekilde tavşancıl otuna temas etmelerinden dolayı vücutlarındaki çıkan yaralara dikkat çekerek, tavşancıl otunun bilinçli kullanılması yönünde uzmanlar tavsiyelerde bulunmuşlardır.
#navFrame,#navMobButton{background:linear-gradient(to top,white,rgba(227,221,192,1));padding:10px;border-radius:6px;box-shadow:0 1px 4px rgba(0,0,0,.23);margin:0;position:fixed;bottom:0;left:0;overflow:hidden;width:100%;display:flex;align-items:center;font-weight:600;font-size:14px!important;z-index:9999999999}.navListScroll{overflow-y:auto;height:250px}.navListScroll::-webkit-scrollbar-track{-webkit-box-shadow:inset 0 0 6px rgba(0,0,0,.3);background-color:#F5F5F5}.navListScroll::-webkit-scrollbar{width:5px;background-color:#F5F5F5}#navFrame{display:none}#navMobHand{display:block;width:37px;height:34px}#navMobButton{height:50px;z-index:99}.navFrameHeader{font-weight:600;font-size:13px;display:flex;justify-content:space-between;align-items:center;padding:5px}#newNavPost{margin-left:0;list-style-type:none;padding:0;margin:0;border-radius:4px;font-weight:600}.nav-frame-header:first-child .nav-frame{display:block}.nav-frame{list-style-type:none;padding:0;margin:0;border-radius:4px;font-weight:600;margin-left:10px}.nav-frame-sub a{display:none}.nav-frame-sub{font-size:100%;margin-left:10px}.nav-frame li a.active{position:relative;color:#000;transition:all 0.1s ease-in;padding-left:10px;background:linear-gradient(to right,#3cb7eb,transparent)}#newNavPost a:hover{transition:all 0.1s ease-in;padding-left:4px;color:#29abe2!important}@media screen and (min-width:900px){#sidebar-home #navFrame{top:0}.content{margin-bottom:-30px}#navFrame{display:block;width:unset;position:relative;border-bottom:4px solid #37b8eb}.navListScroll{height:100%;margin-left:15px}#navMobButton{display:none;position:relative}#navFrame{position:relative}.navFrameHeader .close{display:none}.nav-frame a{padding:5px}.nav-frame-sub{font-size:13px}}.nav-frame a{text-decoration:none;display:block;width:100%;font-size:12px;font-family:Arial,Helvetica,sans-serif;color:#444;font-weight:400;line-height:20px;padding:5px;margin:2px 0}.navFrameHeader .close{color:#fff;background:red;padding:5px 10px;border-radius:4px;border:1px solid darkred}span.listCounter{margin-right:5px;letter-spacing:1px;color:#000;font-weight:700}.nav-frame-header>a.active{color:#000;transition:all 0.1s ease-in;background:linear-gradient(to right,#3cb7eb,transparent)}.nav-frame-header a{border:none!important}.nav-frame-header>a{display:block;color:black!important;font-weight:600!important;text-decoration:none;line-height:23px;padding:5px}
Tavşancıl Otu Nedir?
Doğal olarak yeryüzünde çıkmaya elverişli bitkilerden biri olan tavşancıl otu, ülkemizde Rize dolaylarında çokça rastlanılmaktadır. Doğadaki her bitkinin insan sağlığının bir derdine deva niteliğinde olması, tavşancıl otunun da bu kategoride yer almasına neden oluyor.
Bu noktada bulunduğu bölgelerde çok sık şekilde çıkması nedeniyle özellikle çocukların tavşancıl otunu bilinçli bir şekilde kullanmaları tavsiye edilmektedir. Görünüşü ve güzelliği ile süs bitkisini andıran tavşancıl otu, pek çok yararı sayesinde doğal tedavi arayışı içinde olanlar için etkili bir çözüm sunmaktadır.
İster çiğ olarak, ister turşusu kurularak tüketilmeye elverişli olan tavşancıl otunu kullanılmadan önce mutlaka bir bilene danışılmalıdır. Bilimsel adı Heracleum sphondylium‘dur.
Ortalama boyu 50-200 cm arasıdır. Beyaz ve soluk yeşil olan çiçekleri düzenli bir yerleşim gösterir. Görüntüsü ise tıpkı bir şemsiyeyi andırmaktadır. Bu görünümüyle sizler de kırlarda veya yol kenarlarında muhakkak bu bitkiye rastlamışsınızdır.
Yaprakları tüylü ve kenarları tırtıklıdır. Yaprak ayası beş bölmelidir. Çiçek açma zamanı ise Mayıs ve Haziran aylarıdır. Bu bitkinin birçok alt türü bulunmaktadır.
Asıl yetiştiği bölgeler Avrupa’nın güneyi, Afrika’nın batısı ve Asya’nın kuzey-batı taraflarıdır. Nemli toprağı seven bitki yarı gölgeli ve tam gölgeli olmak üzere ışığın az olduğu yerlerde de rahatlıkla yetişebilmektedir.
Bitki ilk filizlendiğinde tadı kuşkonmazı andırır. Kabukları biraz acımtıraktır. Peki kullanırken çok dikkat edilmesi gereken ve yan etkileri olan tavşancıl otu nasıl kullanılmalıdır?
Bunun için toplanan yaprak sağları demetler halinde bağlanır. Temiz bir yerde, güneş altında iyice sararıncaya kadar kurutulur. Kuruyan bitki daha çok çay yapımında kullanılmaktadır. Ancak biz zararlı olacağını yeniden hatırlatmak suretiyle, bazı yörelerde taze yapraklarından yemek yapıldığı bilgisini de ekleyelim.
Güneşli yerleri sevse de ışıksız alanda da hayatını devam ettirebilen bitki, daha çok azot bakımından zengin toprakları sevmektedir. Yol kenarlarında, kırlık alanlarda, dağlık bölgelerde veya evlerin bahçelerinde hızlı bir şekilde büyüyen bitkilerdir.
Bitkinin özündeki sıvı deride alerjik reaksiyonlara ve kabarcıklara yol açabilir. Bu nedenle dikkatli kullanılmasını önemle vurgulanmaktadır. Her bir çiçekte beş adet baş olması ve bembeyaz görünümüyle bahçelerin süslenmesinde de sıklıkla tercih edilen bir bitkidir.
Bitkinin kökleri, çiçekleri ve yaprakları daha çok cinsel sorunları çözmek ve kısırlık tedavisine destek olması amacıyla kullanılmaktadır. Hatta Romanya’da tabletler halinde çok sık kullanıldığı bilinmektedir.
Tavşancıl Otu Nasıl Kullanılır?
Doğadaki nimetlerden en iyi şekilde yararlanmayı bilen insanoğlu, bitkilerin faydalarını keşfederek, bunlardan da en doğru fayda sağlamıştır. Bu yararlı bitkilerden biri olan tavşancıl otu, kullanımı isteğe göre değişen bir bitkidir.
Çiğ olarak tüketildiğinde de lezzeti yerinde olmasına karşın, en çok turşu olarak kullanılmaktadır. Diğer yandan çeşitli hastalıklara şifa bulmak amacıyla çiçekli kısmının kaynatılarak içilmesi, hastalıklardan kolayca kurtulmayı sağlamaktadır.
Uzmanların uyarılarına göre, zararlı olan kök kısmının tüketilmemesine özen gösterilmesi gerekmektedir. Yararlı olan çiçekli kısmından isteğe bağlı şekilde kullanıldığında pek çok faydasını görmek mümkündür.
Kök ve yapraklarının sedatif ve afrodizyak etkileri bulunmaktadır. Sedatif etki demek kişiye uyku hali ve sakinleşme hissi verilmesi anlamına gelir. Bir başka etkisi ise gerilimi ve stresi azalmasıdır. Bu nedenle tıbbi alanda kullanımı oldukça yaygındır.
Bitkinin kök ve yaprakları aynı zamanda bronşit ve larenjit gibi hastalıkların tedavisinde de kullanılmaktadır. Fakat doğadan kendi başınıza toplayarak hazırladığınız bitkiyi doğrudan kullanmamanız önerilmektedir.
Yukarıda anlattığımız şekilde hazırlanan bitki bir aktara veya bitki uzmanına sorulmalıdır. Aksi takdirde istenmeyen yan etkiler ortaya çıkabilmektedir. Uzmanlar yüzyıllardır şifa kaynağı olarak kullanılan bu bitkinin, yanlış kullanım sonucunda bazı zararları olabileceğini belirtmektedir.
Tavşancıl Otunun Faydaları Nelerdir?
Vücudunun direncini ve hastalığının şifasını doğada arayanlar için tavşancıl otu, oldukça etkili doğal bitkilerden biridir. Sindirim sisteminin tam anlamıyla dostu sayılmakta olan tavşancıl otu, hazımsızlık ve mide problemlerinin rahatlıkla atlatılmasına yardımcı olmaktadır.
Ayrıca bağışıklık sistemine olan olumlu etkisi nedeniyle, sağlam bir vücut direncine sahip olunmaktadır. Kan değerlerini dengelemesinin yanı sıra, tansiyon konusunda rahatsızlık yaşayanlar için kullanılması ideal olan bitkilerden biridir.
Adet düzensizliği yaşayan kadınların, tavşancıl otunu kullandıkları takdirde, adetlerinin düzene girdiği görülmüştür. Kadınlar için diğer bir olumlu etkisi de erken gelen menopozu önlemesidir.
En bilinen faydalarından biri de kısırlık tedavisine olan katkısıdır. Cinselliği artırıcı etkisi olan tavşancıl otu, kısırlık tedavisinde kullanılacaksa mutlaka doktora sorarak tüketilmelidir.
Tavşancıl Otunun Yan Etkileri Nelerdir?
Tavşancıl otunun 5 çocuğun vücudunda yaralara neden olduğu haberinin ardından, bu bitkiye karşı temkinli yaklaşılması zorunlu hale gelmiştir. Neredeyse yararlarını gölgede bırakan bu haber, tavşancıl otundan fayda görenlerin dahi şüpheye düşmelerine neden olmuştur.
Sağlık Bakanlığı yüzyıllardır hastalıkların tedavisine yardımcı olmaıs amacıyla kullanılan bitkini, yanlış kullanımda bazı rahatsızlıklara yol açtığı konusunda uyarıda bulunuyor. İnsan derisi ile temas eden bitki özsuyu, kabarcıklara, kızarıklıklara ve bazı alerjik reaksiyonlara yol açabiliyor.
Bu noktada uzmanların tavşancıl otunun faydalarının arkasında durdukları ancak köklerinde bulunan furokumarinlere karşı tedbirli olunması gerektiğinin altını özenle çizmektedir. Bitki kökünde bulunan bazı zararlı maddelerin cilt ile temas etmesi sonucunda bazı tepkimelerin ortaya çıkması olasıdır.
Furanocoumarin adı verilen toksik kimyasallar güneşten gelen UV ışığı ile temas ettiğinde ciddi yanıklara neden olur. Deride oluşan kabarcıklar daha sonradan sönse bile kalıcı lekeler bırakmaktadır. Bitkinin suyu eğer cildiniz ile temas ederse bunun etkilerini ilk 15 dakika içerisinde görebilirsiniz.
Melisa Bitkisi Nedir? Nasıl Kullanılır? Faydaları ve Yan Etkileri Nelerdir?
İlk etapta meydana gelen ağrılı kabarcıklar iki gün içerisinde yerini morumsu veya kahverengimsi izlere bırakır. Eğer temas daha fazla ise daha derin yaralar oluşabilir ve güneşe hassasiyet yıllar boyu sürebilmektedir.
Bu sebeple tavşancıl otundan zarar değil yarar görmek için, uzmanların tavsiye ettikleri şekilde kullanmaya özen göstermek gerekir. Doğada doğal olarak yetişen her bitkiye karşı bilinçli olmak, doğal yoldan şifa bulmak isteyenlerin dikkat etmeleri gereken en önemli noktalardan biridir.