Tiroitleriniz düzgün çalışmıyorsa ne yapmalısınız? Tiroit problemi ile ilgili bilmeniz gerekenler!
Tiroidleriniz düzgün çalışmıyorsa ne yapmalısınız? Tiroit bezi insan vücudundaki hormon dengesini sağlayan endokrin bezlerinden sadece biridir. Tiroit bezinin düzgün çalışmıyor olması bedeninizde bir çok belirti ile anlaşılmaktadır. Yazımızdaki belirtileri kendi bedeninizde teşhis ederek tedavi için bir uzmanla görüşmenizi tavsiye ederiz. Tiroit hormonunun fazla üretilmesi ve ya az üretilmesi bedeninizde kas problemleri, bağırsak problemleri ve kolestrol değerlerinde değişiklik olması ile gözlemlenebilir. Tiroit hormonunun fazla veya az olması ne demektir? İşte tiroit bozukluğu belirtileri!
Tiroit eksikliği veya fazlalığı nedir?
Vücudunuzda gerekenden daha fazla tiroit hormonu üretilmesine hipertiroidizm denir. Vücudunuzda gerekenden daha az tiroit hormonu üretilmesine ise hipotiroidizm denir.
Diğer rahatsızlıklar ise guatr (tiroit bezinin büyümesi), tiroit kanseri, tiroit nodülleri (tiroit bezi içindeki yumrular) ve tiroditis (tiroid bezinin inflamasyonu)’dir.
Amerikan Tiroit Derneği’ne göre hayatları boyunca tiroitle ilgili bir rahatsızlığı olan insanlar Amerikan nüfusunun %12’sini oluşturmaktadır ki bu da milyonlarca insan demektir. Hipotiroidizm hipertiroidizmden daha yaygındır ve bu iki rahatsızlık yakın bir şekilde bağlantılı olmasına rağmen, teşhis ve tedavilerinde birçok önemli farklılıklar vardır.
Yorgunluk ve uyku bozuklukları
Hipotiroidizm: Yorgunluk hipotiroidizmde bir numaralı semptomdur. Sürekli uyumak istersiniz ya da normalden daha fazla uyursunuz ama yine de yorgun, bitkin ve hiç enerjiniz yok gibi hissedersiniz.
Hipertiroidizm: Hipertiroidizmi olan bazı insanlar uykuya dalmada güçlük çekerler ve bu nedenle yorgun ve bitkin hissederler. Tiroit bezinin aşırı aktivitesi uykusuzluğa neden olur bu yüzden nabız hızlanır ve geceleri uykuya dalmanızı zorlaştıran ya da gecenin bir yarısı sizi uyandıran bir kaygı oluşur.
Tiroidleriniz düzgün çalışmıyorsa ne yapmalısınız
Kilo değişimleri
Hipotiroidizm: Sürekli kilo alıyorsunuz veya kilo vermek çok zor. İşte bu hipertiroidizmin en önemli semptomudur. Metabolizmanızı hızlandırarak kilo verebilirsiniz.
Hipertiroidizm: Her zamanki miktarda ve her zamanki yiyecekleri yemenize rağmen kilo veriyor olabilirsiniz.
Mod ve zihinsel değişiklikler
Hipotiroidizm: Her zamankinden daha depresif ve daha üzgün hissediyorsunuz. Nedeni; beyninizdeki serotonin hormonu seviyenizi etkileyen tiroit hormonunun çok az olmasındır. Bunu ayrıca konsantrasyonunuzun düşük ve hafızanın zayıf ya da zihninizin bulanık olması olarak ta tanımlayabilirsiniz.
Hipertiroidizm: Hipertirodizm anksiyete, panik atak ya da bir türlü gevşeyememe durumuyla ilişkilidir. Aynı zamanda çok fazla tiroit hormonu konsantre olmayı zorlaştırır.
Bağırsak problemleri
Hipotiroidizm: Çok ciddi ya da çok uzun süren kabızlığınız var. Bu, bağırsak hareketliliğinin azalmasına neden olan hormon seviyelerinin değişikliği yüzünden en yaygın semptomdur.
Hipertiroidizm: Diyare ya da huzursuz bağırsak sendromu olabilirsiniz
Kas ya da eklem problemleri
Hipotirodizm: Uzuvlarınız da birden uyuşma, karıncalanma hissediyorsunuz. Bu durum, tiroit hormonunun çok az üretilerek beyne, omuriliğe sinyal gönderilen sinyallerle bütün vücudunuzun etkilenmesi yüzündendir. Ayrıca kollarınızda ve bacaklarınızda genel kas ya da eklem katılığı, ağrı, zayıflık hissedebilir ya da tendinit olabilirsiniz.
Hipertirodizm: Ellerinizle bir şeyler taşırken ya da baş üzeri aktivitelerde ya da merdiven çıkarken zorluk ya da birçok kas ve eklem problemi yaşayabilirsiniz.
Düzensiz adet, kısırlık, libido problemleri
Hipotiroidizm: Adetiniz ağrılı, daha sık ve daha uzun sürebilir. Ayrıca kısırlık, libido problemleri, hormon değişikleri olabilir.
Hipertiroidizm: Adetiniz düzensiz, daha kısa ve daha az olabilir. Ayrıca kısırlıkta (Hipotiroidizm ve hipertiroidizm yumurtlamayı etkiler) olabilir.
Saç ve derideki değişimler
Hipotiroidizm: Saçınız kuru ve cansız olabilir ve kolay dökülebilir. Bu durum çok az salgılanan tiroit hormonunun saç büyüme döngüsünü azaltmasın-dandır. Aynı zamanda beklenmedik saç kayıpları ya da kirpik ve kaş kayıpları da yaşayabilirsiniz. Ayrıca metabolizmanızın yavaşlamasından dolayı deri kuruyabilir, tırnaklarınız kolayca kırılır.
Hipertiroidizm: Tipik saç dökülmelerine sebep olur, deriniz ince ve hassastır.
Vücut sıcaklığı
Hipotiroidizm: Elleriniz ve ayaklarınız soğuktur ya da üşümüş hissedersiniz ya da vücut sıcaklığınız sürekli 37 derecenin altındadır.
Hipertiroidizm: Bazen çok sıcak hissedersiniz ya da çok fazla terlersiniz.
Kolesterol problemleri
Hipotiroidizm: Yüksek kolesterol seviyeniz olabilir, özellikle diyet, egzersiz ve ilaca rağmen.
Hipertiroidizm: Beklenmedik şekilde kolesterol seviyeniz düşüktür.
Kan basıncı
Hipotiroidizm: Hipotirodizmi olan insanların hipertansiyon olma riskleri 2 ya da 3 kat daha fazladır.
Hipertiroidizm: Küçük tansiyonunuz normal seviyede ya da daha düşük olmasına rağmen büyük tansiyonunuz yüksek çıkar.
Kalp hızı
Hipotiroidizm: Kalp hızınız düşük olabilir. Kalp hızınız tiroit hormonu tarafından düzenlenir. Tiroit hormonu yetersizliğinde kalp hızınız normalden 10-20 atım/dakika daha az olabilir.
Hipertiroidizm: Kalbiniz daha hızlı atabilir veya çarpıntı ya da üfürüm olabilir.
Boyun genişlemesi (Guatr)
Guatr tiroit bezinin genişlemesidir. Boynunuzda ya da ses tellerinizde şişlik, yumru ya da rahatsızlık hissedebilirsiniz. Guatr, hem hipotrioidizmde hem de hipertiroidizmde meydana gelebilir.
Tiroit bozukluğu risk faktörleri
Bazı insanlar tiroit problemlerine daha yatkındır. Hem genetik hem de çevresel faktörler hipertiroidizm ve hipotiroidizm gelişimine neden olur.
- Aile Öyküsü: Eğer ailede tiroidi problemi öyküsü varsa, sizin de probleminizin olma ihtimali çok yüksektir.
- Cinsiyet ve Yaş: Özellikle yaşlı nüfusta kadınlarda daha yüksek oranda görülür, kadınlar erkeklere göre 5 ya da 6 kat daha fazla risk altındadır.
- Sigara: Sigaranın içindeki siyonid, tiroidin çalışmasına karşı bir rol oynar. Sigaranın tiroit üzerindeki en önemli etkisi hipertiroidizme neden olmasıdır. 1993 yılında The Journal of the American Medical Association’da yayınlanan bir makaleye göre; Graves hastalığı (tiroidin fazla çalışması sonucu boğazın şişmesi ve gözlerin dışarı doğru çıkmasıdır) riskinin içmeyenlere göre iki kat fazla olduğu bulunmuştur.