Vitamin eksikliği hangi hastalıklara yol açar?
Vitamin eksikliği hangi hastalıklara yol açar? Vitamin eksikliği hastalıkları nelerdir? Vitamin eksikliği neye yol açar?Vitamin eksikliği hastalıkları nelerdir?
Vitaminler büyüme, hücre yenilenmesi ve enerji üretimi için vücuda gerekli olan maddelerdir. Eğer yeterli vitamin alımınız yoksa ya da vitamin gereksiniminiz çok arttı ise vitamin eksikliklerine bağlı hastalıklar gelişebilir. Peki Vitamin eksikliği hangi hastalıklara yol açar? İşte vitamin eksikliğinde meydana gelen o hastalıklar…
Vitamin Dışarıdan takviye edilmesi gerekir
Vitaminler büyüme, hücre yenilenmesi ve enerji üretimi için vücuda gerekli olan maddelerdir.
Vitaminler insan vücudunda sentezlenemeyen, sentezlense bile yeterli olamayan, dışarıdan alınması gerekli organik maddelerdir. Bu yüzden sağlığımız için gerekli olan vitaminleri yiyeceklerden ya da ilave vitamin preparatlarından sağlamamız gerekir.
Enerji içermezler; ancak hücrenin ve buna bağlı olarak da vücudun yaşamı için çok önemli biyokimyasal olaylarda görev alırlar. Vitaminler yağda eriyen ve suda eriyen vitaminler olarak iki gruba ayırılırlar.
Yağda eriyenler A,D,E,K vitaminleri; suda eriyen vitaminler B vitamini grupları, C vitamini, H vitamini, P vitamini olarak sıralanabilir.
Vücudunuzda bu vitaminler eksikse hastalık kaçınılmaz
A VİTAMİNİ
Başlıca havuç, ıspanak, marul gibi yeşil yapraklı sebzeler, portakal, erik, maydanoz, kereviz gibi meyve ve sebzelerde bulunur. Eksikliğinde özellikle “gece körlüğü” dediğimiz görme bozukluğu, cilt, tırnak ve saçlarda bozulma görülür.
• D VİTAMİNİ
Süt, süt ürünleri ve balıkta bulunur bir miktarda güneş ışığından cilt altı yağ dokusundansentezlenir. Eksikliğinde çocuklarda raşitizm denilen ağır kemik gelişim bozukluğu gözlenir, yetişkinlerde ise “osteomalazi” denen kemik hastalığı görülür.
• E VİTAMİNİ
Kuruyemişlerde ve sıvı yağlarda bulunur. Antioksidan etkisi vardır. Eksikliğinde kansızlık görülür.
• K VİTAMİNİ
Yeşil sebzelerde, çayda ve karaciğerde bulunur. Bir miktarda bağırsak bakterileri tarafından üretilir, eksikliğinde kanın pıhtılaşması bozulur ve kanamalar olur.
• C VİTAMİNİ
Özellikle turunçgiller denilen portakal, greyfurt, limon ve mandalina da bulunur, yeşil sebzeler ve patateste de vardır. Eksikliğinde “skorbüt” denilen diş eti hastalığı ciltte bozulma, yaralarda geç kapanma, enfeksiyonlarda ağırlaşma görülebilir.
• B1 VİTAMİNİ
Yumurta ve karaciğerde bulunur. Yetersizliğinde berberi denilen sinir ve cilt hastalığı görülür. İştahsızlık, kas güçsüzlüğü, birçok değişik cilt hastalığı da görülebilir.